Zdravé hovězí maso
Méně kalorií,
ale více živin pro vaše tělo
Hovězí maso obsahuje vitamíny, minerály a bílkoviny v přirozené formě a bez chemie. Jezte raději pestré jídlo než potravinové doplňky.
Vybudujte si odolnost vůči infekcím pomocí zinku, vitamínu B6, selenu a železa.
Tuk na talíř patří! Je to základní živina. Polovina tuků v hovězím mase je mononenasycená, stejný typ zdravého tuku jako v olivovém oleji nebo avokádu. Tuky jsou nezbytné pro tvorbu hormonů a pro vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích, např. A, D, E a K.
Udržujte svou energii a kondici železem, bílkovinami, vitamíny B12 a B6 a niacinem.
Nejen vaše svaly potřebují bílkoviny, draslík, hořčík, fosfor a zinek.
Zdroje:
Health Canada, Canadian Nutrient File, 2015. Food code 6172, beef, composite cuts, steak/roast, lean and fat, cooked.
Hovězí maso dodá živiny, které vaše tělo potřebuje
Průměrné hodnoty živin ve 100 g hovězího masa přepočítaných na jejich doporučené denní dávky (DDD).
Kalorie (energetická hodnota)
* Množství kalorií závisí na obsahu tuku v mase a ten se různí. Průměrná energetická hodnota 100 g hovězího masa je 212 kcal (11 % DDD), ale hodnota 100 g svíčkové je 120 kcal (6 % DDD).
Bílkoviny (Proteiny)
- Jsou základním stavebním kamenem všech buněk a tkání.
- Jsou důležitou součástí enzymů, hormonů a transportních proteinů, na kterých jsou závislé veškeré tělesné funkce.
- Jsou součástí imonoglubulinů, které chrání tělo před škodlivými viry a bakteriemi.
- Bílkoviny obsažené v mase mají lepší stravitelnost než v rostlinných zdrojích. Stravitelnost bílkovin v hovězím mase je rovna asi 94 %, oproti tomu například ve fazolích jsou bílkoviny stravitelné jen z 78 %.
** Přepočteno pro muže vážícího 80 kg dle ideálního příjmu 1 g bílkoviny/1 kg váhy člověka (u starších lidí je doporučován vyšší příjem 1,6 g bílkoviny /1 kg váhy a u aktivních sportovců až 2,2 g bílkoviny /1 kg váhy.
Vitamin B 12 (Kobalamin)
- Podílí se na tvorbě červených krvinek a na jejich správné funkci – vázat a předávat kyslík.
- Je nezbytný pro správnou funkci nervového systému.
- Jeho zdrojem jsou výhradně produkty živočišného původu.
Vitamin B 6 (Pyridoxin)
- Je nezbytný pro vstřebávání a zužitkování bílkovin, cukrů a tuků z potravy a hraje roli při tvorbě červených krvinek.
- Má vliv na více jak 100 procesů v těle a je důležitý pro normální funkci imunitního a nervového systému.
- Mírní únavu, deprese nebo astmatické záchvaty.
Vitamin B 3 (Niacin)
- Je nutný pro uvolňování energie z potravy především sacharidů.
- Podílí se na řízení hladiny cukru v krvi, udržování zdravé kůže a správné funkci nervového i zažívacího systému.
- Zabraňuje uvolňování mastných kyselin z tukové tkáně a tím pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi.
- Niacin se doporučuje přijímat současně i s ostatními vitaminy skupiny B, protože v působení na organismus se tyto vitaminy vzájemně doplňují.
Vitamin B 2 (Riboflavin)
- Je důležitý pro dobrý stav kůže, očí, funkce srdce a dalších orgánů.
- Má významný vliv na metabolismus cukrů, tuků a aminokyselin, ovlivňuje celkovou energetickou přeměnu v organismu.
- Je součást enzymů v dýchacím řetězci, a proto nezbytný pro základní buněčný metabolismus.
Cholin
- Je součástí metabolismu tuků a cholesterolu.
- Podílí se na správnou funkci nervové soustavy nebo i tvorbě spermií.
- Usnadňuje neutralizaci a vylučování toxických látek játry, chrání je před tukovou degenerací a přispívá k jejich správné funkci.
- Nedostatek cholinu v těle může způsobit abnormální ukládání tuků v játrech, což vede k takzvanému onemocnění ztučnění jater.
Selen
- Bylo zjištěno, že pravidelný snížený příjem selenu v potravě nepříznivě ovlivňuje především kardiovaskulární systém a zvyšuje riziko infarktu myokardu a cévních onemocnění.
- Nedostatek selenu v potravě těhotných žen může nepříznivě působit na vývoj plodu.
- Je nutné nepřekračovat denní dávka selenu 55 μg.
Zinek
- Zinek je esenciální minerál, je přítomen v každé buňce a v našem těle se účástní více než 300 biochemických reakcí od trávení až po nervové funkce.
- Naše tělo si zinek samo syntetizovat neumí, proto ho musíme příjímat z potravy.
- Hraje důležitou roli v růstu a dělení buněk, proto má vliv na svalový růst a vývoj těla.
- Také hraje důležitou roli ve vývoji a funkci imunitních buněk.
- Je také důležitým minerálem pro zdraví kůže, syntézu DNA a produkci bílkovin.
Železo
- Je nezbytnou součástí krevního barviva hemoglobinu, které zajišťuje transport kyslíku do všech buněk těla.
- Je také součástí myoglobinu, který zásobuje kyslíkem svaly, a proto platí, že železo snižuje míru únavy a vyčerpání.
- Z masa lidský organismus zhodnotí až 35 % železa, oproti tomu u rostlinných zdrojů pouze cca 7 %.
Fosfor
- Je 2. nejvíce zastoupenou minerální látkou v lidském těle a tvoří přibližně 1 % hmotnosti lidského těla.
- Spolu s vápníkem tvoří hlavní součást kostí a a nejvíce se ho nachází v zubech (85 %).
- Zajišťuje také udržení pravidelného srdečního pulzu a je také nutný pro mozek a nervovou tkáň.
- Fosfor se účastní přeměny cukrů, tuků a bílkovin i přenosu energie.
Draslík
- Draslík je nejdůležitější z alkalických prvků v těle.
- Jeho dostatečné množství v organismu je klíčové pro správné fungování kardiovaskulární soustavy, fungování svalů a pro rovnováhu kyselin v těle.
- Účastní se přenosu nervových vzruchů a podílí se na zadržování vody v buňkách, tím pomáhá regulovat osmotický tlak.
- Snižuje vysoký krevní tlak a ulevuje od projevů alergií.
Zdroje dat:
CABALLERO, B. et al. Encyclopedia of Food and Health. Oxford: Academic Press, 2015, 4006 s. ISBN 9780123849472.
Vitamíny a minerální látky a jejich doporučené denní dávky dle vyhlášky číslo 450/2004 Sb. a novely 330/2009 Sb. a dle Nařízení EP č. 1169/2011
Databáze USDA (Ministerstvo zemědělství Spojených států)
Dobrý zdroj železa pro děti i jejich maminky
Železo potřebujete pro tvorbu červených krvinek, které transportují kyslík po celém těle.
Železo v hovězím mase je ve formě, kterou lidské tělo absorbuje lépe než železo z rostlinných potravin (fazolí, čočky, listové zeleniny a obilovin).
Lidské tělo potřebuje železo v každém věku a obzvláště v obdobích rychlého růstu, jako jsou těhotenství nebo kojenecký věk.
Děti
Železo je nezbytné pro růst dítěte a pro optimální vývoj jeho mozku. Od 6 měsíců se u kojeného dítěte začnou zásoby železa snižovat. Protože prochází obdobími rychlého růstu, může mít železa nedostatek. Dítě ve věku 7 až 12 měsíců potřebuje 11 mg železa denně – téměř o 40 % více než dospělý muž! Doplnit železo může vaše dítě i z hovězího masa, ze kterého železo také efektivněji vstřebá. Navíc maso snadno upravíte dítěti jakéhokoliv věku.
Ženy a nastávající maminky
Ženy potřebují 2x více železa než muži. Dietní doporučení radí ženám ve věku 19 až 50 let, aby přijímaly 18 mg železa denně, a v těhotenství ještě více – 27 mg železa denně. Ženy, které plánují otěhotnět, by měly upřednostňovat dobré zdroje železa, jakým hovězí maso bezesporu je.
Příroda nám dala mnoho zdraví prospěšných potravin
Konzumací vyvážené stravy snižujete rizika srdečních onemocnění, mrtvice a dalších chronických onemocnění. Pokud většinu kalorií přijímáte z polotovarů, hotových jídel, pečiva a slazených nápojů, není to dobré. Tyto potraviny jsou obvykle kalorické, ale nutričně velmi chudé.
Jak na zdravé jídlo?
Pro komplexní výživu a maximální chuť používejte vyvážený talíř!
1 Mnoho zeleniny a ovoce, ideálně několik druhů
2 Přidejte potraviny bohaté na bílkoviny
3 Doplňte celozrnnými potravinami
4 Zapíjejte vodou
Zdroj:
https://food-guide.canada.ca/en/ 16.8.2022
TIP
Když vhodně zkombinujete potraviny na talíři, získáte z nich větší nutriční přínos pro vaše tělo, než když stejné potraviny sníte odděleně.
Například ze zeleniny vstřebáte živiny, jako je železo a zinek, efektivněji, když ji sníte společně s hovězím nebo jiným masem. Například přidáním mletého hovězího masa do fazolového chilli absorbujete o 150 % více železa z fazolí, než kdybyste jedli vegetariánskou verzi pokrmu. Nebo přidáte-li do ovesných vloček ovoce s vysokým obsahem vitamínu C (např. jahody nebo citrusy), zlepšíte tím schopnost absorbovat železo obsažené ve vločkách.
Hovězí maso, tuk a zdravotní rizika
Spotřeba hovězího masa klesá nejen u nás, ale i celosvětově. Oproti tomu růst konzumace hotových jídel a polotovarů trvale roste. Poslední výzkumy ukazují, že konzumace čerstvého červeného masa nemusí nutně vést ke zvýšení rizika srdečních onemocnění.
Polovina tuků v hovězím mase je mononenasycená
Mononenasycené mastné kyseliny jsou stejný typ zdravého tuku jako v olivovém oleji nebo avokádu. Druhou polovinu tvoří nasycené mastné kyseliny (SAT) – cholesterol. Ale i ten naše tělo v určité míře potřebuje. Tuky jsou nezbytné pro tvorbu hormonů a pro vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích např. A, D, E a K. Rozložení tuků v těle zvířat není rovnoměrné a jsou libové kusy masa, jako kýta nebo plec, s obsahem tuku jen 5 % a tučnější kusy, jako například vysoký roštěnec nebo žebra.
Čerstvé hovězí maso neobsahuje žádná éčka
Téměř 50 % našeho denního příjmu kalorií (energie) pochází z hotových jídel a polotovarů, které bývají nutričně velmi chudé. Optimální přísun živin si zajistíte konzumací vyvážené stravy, do které čerstvé hovězí maso patří, protože je nutričně bohaté a neobsahuje žádné konzervanty, barviva ani přidanou vodu.
Přirozeně máme jíst jídlo a ne potravinové doplňky!
Úplné vyloučení hovězího masa z naší stravy není nutné
Více než 10 let výzkumu nenalezlo souvislost mezi střídmou konzumací čerstvého červeného masa (hovězí, vepřové, telecí či jehněčí) a jakoukoli příčinou smrti, včetně srdečních chorob nebo rakoviny. Vyplývá to například i ze studie European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC), která sledovala téměř půl milionu lidí více než 12 let. Je tedy potřeba se více zaměřit na to, z jakých potravin se naše jídelníčky skládají.
Zdroje:
Health Canada, Canadian Nutrient File, 2015. Food code 6172, beef, composite cuts, steak/roast, lean and fat, cooked.
Rohrmann S et al. Meat consumption and mortality – results from the European Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC). BMC Medicine 2013; 11: 63 (e-pub).
Time to curb our appetite for ultra-processed food. Heart & Stroke Foundation News Release. December 5, 2017.
Věděli jste, že…
Zkuste si tipnout a odhalte překvapující fakta o hovězím mase.